Project – Open Town Living

Open Town Living | Boulder, Colorado

This 1940’s home was remodeled and expanded to create a seamless connection between indoor and outdoor living. The transformation connected the dining room, office, sunspace, sitting room and terrace to create a sense of simplicity and continuity, while opening the house to its backyard.

  • Despite the home’s relatively small size (1,500 sq. ft.), the layout and fluidity between each area provides an open and generous feel.
  • The geometry of the dining room and sunspace provides visual and physical access to every corner of the backyard, blurring the boundary between indoors and outdoors.
  • The placement of several high windows contributes to a sense of openness and allows the morning sun to extend its reach into the kitchen to brighten the full space.
  • The kitchen acts as a bridge between the open, sun protected terrace and the relatively private living room.
  • The bathroom also integrates the outdoors with triple orientation windows that catch the sun at various angles throughout the year providing light and warmth. The views extend beyond the accessible rooftop deck to the canopy of surrounding trees.
  • The addition into the backyard maintains the scale of the original structure while stucco and mahogany plywood differentiate the added space from the existing home’s clapboard siding.

By reaching towards the outdoors and creating a sense of flow between interior and exterior, the addition and remodel accomplishes a generous and open feel despite its modest size. The multifunctional nature of the home provides comfortable and familiar day-to-day living and a welcoming and bright space for gatherings with friends and family.

 

Consultants and Collaborators:

Gettliffe Construction (General Contractor)
The Ascent Group (Structural Engineering)
Western Soils, Inc. (Geotechnical Engineering)
Virvatuli Lighting Design (Lighting Design)